1941-2021

Møbelproduksjon i fjordbygda Sykkylven går langt tilbake i tid, helt tilbake til 1870-årene.

Gjennombruddet for den moderne møbelindustrien skjedde i 1930-årene. Brødrene Hjellegjerde fant sine arbeidsplasser i møbelindustrien. De likte godt dette arbeidet og jobbet lange dager. Etter noen år kom tankene om å starte for seg selv. Drømmen bare måtte bli virkelighet! De var forberedt på en tøff oppgave, men det hindret dem ikke.

Bilde fra fabrikken i Sykkulven 1950

Slik startet drømmen i 1941

I 1941 satte Otto Hjellegjerde opp sitt eget bolighus og mente det her var rom for å realisere drømmen: «Vi starter møbelverksted i kjelleren!»
Brødrene Otto og Mindor klarte ikke vente til kjelleren stod ferdig. De tok i bruk både stue, loft og løe, til og med kjøkkenet måtte benyttes. Etter en del forberedelser kunne de i september 1941 starte produksjonen. Lenestolfabrikken Hjellegjerde var en realitet.

I 1946 kom den tredje broren, Ingvald, med i bedriften. Med et brennende engasjement og stor dyktighet klarte brødrene å bygge en bedrift som siden ble et av Norges største møbelkonsern.

Boligen til Otto Hjellegjerde ble oppført i 1941. Her startet de med møbelproduksjon samme året. Produksjonen foregikk hovedsaklig i kjelleren, men også i andre deler av huset måtte tas i bruk.