Ved inngangen av 1970 slutter betegnelsen «etterkrigstid», dette ble en overgangstid til noe nytt. Tiåret er preget av kriser, protester og pop/disco. Stikkord for tiåret er «Oljekrise», «Watergate-skandale», «EF-striden», «Kvinnesaksbevegelse», #Rockefestivaler» og «Saturday Night Fever».

Husmorens storhetstid er nå over og stadig flere kvinner tok lønnet arbeid utenfor hjemmet. Velstandsutviklingen fortsatte med oppvaskmaskiner, frysebokser, fargefjernsyn og stereoanlegg. Hjemmet ble pusset opp med trendfargene oransje, grønt og brunt, strietapet og syntetisk vegg til vegg tepper. Inn kom store reoler og sofagrupper, gjerne med mørkt treverk eller en kombinasjon av stoff og skai.

For Hjellegjerde og møbelindustrien kom 1970-årene med en ny epoke innen design. Dette skyldes bruk av laminerte trekonstruksjoner, stålrør og formstøpt kaldskum. Laminerte trekonstruksjoner førte til helt nye muligheter på grunn av bøyelighet, anvendelse av stålrør preget både form og tekniske løsninger, og bruken av formstøpt kaldskum fornyet design og utførelse av stoler og sofa.

Corona med variantene Carina og Romeo var de ledende Hjellegjerde modeller på det norske markedet i 1970-årene. De har funnet sin plass i møbelhistorien! Stoler som vakte oppsikt var modellene Luna og Manjana.

Corona modellen ble en suksess på 1970-tallet. Unikt design, tidsriktige fargekombinasjoner og bruken av tekstil og kunstskinn sammen. Dette er nok suksessoppskriften for Corona.

 

Romeo ble levert i velour med mønstret puter og ensfarget omramming. Foto: Stiftinga Sunnmøre museum

 

Fortuna modellen var en massiv og eksklusiv gruppe med trekonstruksjon i beiset, formpresset bøk. Helstøpt puteform i kaldskum m/dacronsvøp og trukket i ekte oksehud. Foto: Stiftinga Sunnmøre museum

 

Mira var en bruksvennlig sofagruppe i slitesterke tekstiler, den kom også som buesofa. Mira ble en favoritt hos barnefamilier. På bildet er sofaen vist med tidsriktig stripemønster og fargekombinasjon. Foto: Stiftinga Sunnmøre museum

 

Hopplegenden Bjørn Wirkola i Manjana lenestol. En leken stol med bruk av stålrør i konstruksjonen.

 

Luna Høy med krakk og bord. Myke og komfortable stoler med tidsriktig design og utmerket sittekomfort. Luna-serien bestod av høy og lav stol, taburett og bord i to størrelser. Treverk og skinn ble levert i flere utførelser og farger. Foto: Stiftinga Sunnmøre museum

 

Luna stolen, en salgssuksess som mange husker fra sine barndomshjem.

 

Fargekombinasjonen oransje, grønt og brunt er velkjent fra 1970-tallet. Denne kombinasjonen ser vi på både klær, møbler, interiør og maling.
Mot slutten av 1970-tallet kom de hvite veggene i hjemmet, en spe begynnelse på en trend som preget det neste tiår.