1980-tallet kan betegnes som innholdsrikt. Stikkord er «Høyrebølge og jappetid», «boligkrakk», «Hungersnød og Live Aid konsert», «Tsjernobyl-ulykke», «Commodore 64», «Puddelrock», «Hockeyhår, skulderputer og hvite tennissokker».

Et spennende tiår, som noen mener bør forbigås i stillhet.

Velstanden øker og oppussing av bolig er påvirket av nye og lettere tilgjengelige impulser fra omverden, gjennom blant annet satellitt TV-kanaler, ukeblader, filmer og musikkvideoer. Kredittkort blir en kjær venn og lån til hus, møbler og interiør mer vanlig.

På 1980-tallet ble møbeltrend og fargevalg ganske drastisk endret. Vi gikk fra det mønstrede og fargerike 1970-tallet til duse pastellfarger kombinert med hvitt. Furumøbler hadde sin storhetstid. Det ble vanlig med store reoler som skulle romme steintøy, men vel så viktig den nye TV-en, stereoanlegget og videospilleren. Vitrineskapet i furu ble pyntet med tørkede roser fra spesielle anledninger.

Komfort er et begrep i boligtrenden. Godstolen blir stadig mer avansert og får større plass i stuen, Saccosekken blir en favoritt foran TV, maten lages raskt i mikrobølgeovnen og tallerken vaskes i oppvaskmaskinen. På kvelden kryper vi opp i den varme og gode vannsengen!

For Hjellegjerde startet tiåret på verst tenkelig måte, da halvparten av fabrikken gikk opp i flammer og resten av fabrikken var mer og mindre røyk- og vannskadet. Etter maksimal innsats fra ledelse og medarbeidere, var produksjonen i gang igjen allerede etter en måned!

I 1980-årene kom det mye nytt utstyr for sømteknikk, også nye kvaliteter av soft-skum og fibervarer. Dette ble brukt som overstopping og til innsying av sømeffekter. Store buesofa er svært populært, hud og kunstskinn som møbeltrekk ble den store slageren. På det tretekniske området kom nytt utsyr som viser seg i konstruksjonen av møbler.

Et klart ønske fra møbelforhandlere på 1980-tallet var et bredt spekter av modeller som de kunne vise kundene sine. Kolleksjonen fra Hjellegjerde kom på den måten til å bli ganske rik på varianter!

Baron, en klassisk og stilren modell i tidløs formgiving. Modellen hadde spesielt god sittehøyde og putene i sete og rygg var vendbare. Synlig treverk i beiset bøk. Baron var en populær modell som varte i tre tiår da den først ble lansert på slutten av 1970- tallet og varte til langt utpå 1990- tallet. En klassiker fra Hjellegjerde!

 

Terga, en ny kombinasjonsmodell fra slutten av 1980-årene! Her var det kun fantasien som satte begrensninger, sofaen kunne settes sammen med ulike moduler til buesofa, sovesofa eller 2/3-seter. Doble pyntesømmer for å en lun og dekorativ overflate.

 

Fortuna, en stilig og elegant modell der treverk og myke dyneputer danner en eksklusiv og en vakker helhet.

 

Tilt stolen er konstruert etter prinsipp som bygger på ryggsøylens biodynamiske funksjon. Tenk på kroppen din og sitt riktig når du arbeider.

 

Ekstrem er designet av Terje Ekstrøm fra 1984, en skulpturell og egenartet stol. Stolens form er blitt til blant annet for å tilfredsstille behovet for varierende sittestillinger uten å miste ryggstøtten. Setet er utformet slik at du lett får satt bena inn under deg når du skal sette eller reise deg. Trekket er avtagbart for vasking eller utskifting. Ekstrem stolen produseres fortsatt av Varier Furniture.

 

Pilot var en av tiårets suksesstoler. En gjennomført, elegant stol med en fantastisk sittekomfort. Stolen var svingbar og kunne reguleres fra sittende til liggende stilling. Etter hvert kom det flere varianter godstoler fra Hjellegjerde som den dag i dag er å finne i norske hjem.